GABONÁK ÉS GABONATERMÉKEK KÖZÜL: sós keksz, kétszersült, zsemle, zsúrkenyér, burgonyás kenyér, rizs, dara, - főzve, párolva pirítva- köretnek, vagy krémleves formájában elkészítve.
HÚSOK, HÚSFÉLÉK KÖZÜL: csirke-, galamb-, borjú-, bárányhús, házinyúl, levesnek, vagy főzve, párolva, vagy teflonban, fóliában sütve, vagy vagdalt húsok, húsfelfújtak formájában, a hal roston sütve vagy zöldséges hallevesnek elkészítve, gépsonka, fehérpecsenye, sertésjava, parizer, virsli, zalai, sümegi, májkrém.
TOJÁS: lágy tojás, tükörtojás, buggyantott tojás alakjában, vagy ételek készítéséhez felhasználva; levesbe, főzelékbe habarva dúsítás céljából, vagy különböző felfújtak készítéséhez (hús-, rizs-, dara-, túrófelfújt).
TEJ ÉS TEJTERMÉKEK KÖZÜL: aludttej, joghurt, gyümölcsös joghurt, kefír, vaj, tehéntúró, sajtok. Tejföl, tejszín- ételek ízesítésére.
ZÖLDSÉG-ÉS FŐZELÉKFÉLÉK KÖZÜL: zsenge, rostszegény fajták, vagy konzervek, mirelite áruk. Burgonya, paraj, sóska, sárgarépa, tök, zöldbab, zöldborsó, pürézve főzeléknek, vagy köretnek, vagy püré- krémlevesnek elkészítve.
GYÜMÖLCSÖK KÖZÜL: alma, cseresznye, meggy, őszibarack, birsalma, pürélevesek, pürézett mártások, kompótok, jam, natur gyümölcslé formájában.
Az aprómagvas gyümölcsök (málna, eper, egres, ribiszke) turmixolva, szűrve fogyaszthatók.
A 2. HÉTEN: át lehet térni a napi 5-SZÖRI ÉTKEZÉSRE, a fentiekhez hasonló élelmianyagok és táplálékok étrendbe állításával.
A 3. HÉTEN: a zöldfőzelékeket áttörés nélkül lehet elkészíteni, BŐVÍTENI lehet a fent felsoroltakat zsenge karalábéval, karfiollal, kelbimbóval.
A 4. HÉTEN: az étrendet ki lehet egészíteni sovány sertés-, fiatal marhahússal, pulykahússal, májjal, sertésszívvel, sertésvesével, olajos hallal.
Az olajos magvak közül a gesztenye, dió, mandula, mogyoró ételek ízesítésére felhasználható.
Az étrend BŐVÍTHETŐ - HA PANASZT NEM OKOZ!- cukrászi késztítményekkel, vékonyra nyújtott száraz tésztákkal.
Az 5. HÉTTŐL: kezdve fokozatosan rá lehet térni a KÖNNYŰ, VEGYES ÉTRENDRE, HANGSÚLYOZVA az állati eredetű fehérjében, B1 és B2 vitaminban, vasban gazdag élelmianyagok étrendbe állítását.
ÁLLATI EREDETŰ FEHÉRJÉBEN GAZDAG ÉLELMIANYAGOK
tojás, tej, tejpor, tejtermékek közül a túró, a sajtok, a joghurt, a kefír, az aludttej.
Húsok és húskészítmények közül; galamb-, csirke -, házinyúl-, bárány-, borjú-, sovány sertés- és marhahús, máj, gépsonka, fehérpecsenye és a hal.
B1 VITAMINBAN GAZDAG ÉLELMIANYAGOK:
hús, máj, sertésszív- és vese, gépsonka, tojássárga, kel, kelbimbó, zöldbab, zöldborsó, spárga, paradicsompüré, banán, dió, mogyoró, gesztenye.
B2 VITAMINBAN GAZDAG ÉLELMIANYAGOK:
a fenti húsok, olajos magvak, főzelékfélék mellett a tejtermékek (főleg a sajtok ), a tojás, paraj, sóska, fejes saláta, egres.
VASBAN GAZDAG ÉLELMIANYAGOK:
hús, máj, zöldfőzelékek (paraj, kelbimbó, sóska, zöldborsó, sütőtök) szójaliszt, vargánya gomba, csipkebogyó, ribiészke, vegyes íz, sárgabarack íz, csokoládé, kakaó.
A DIÉTÁS MEGSZORÍTÁSOK TAPASZTALATOKRA ÉPÜLJENEK, GYAKRAN ELŐFORDUL A TEJRE (ralatív lactase-hiány), ÉS MINDIG A CUKROS FOLYÉKONY ÉTELEKRE (dumping syndromára való hajlam) VALÓ ÉRZÉKENYSÉG!
KERÜLNI KELL
a túlságosan zsíros, erősen fűszerezett ételek, rostban gazdag, tömeges főzelékfélék (lencse, száraz bab, száraz borsó, káposzta), friss, meleg pékáruk, zsírban sült tészták, meleg, kelt tészták, zsíros töltelékáruk (disznósajt, csabai, házi füstölt-kolbász, hurka), valamint a szénsavas italok fogyasztását
Első héten
A beteg a műtét utáni 10-12. napon távozik a klinikáról. Naponta többszöri étkezés, hatszor, hétszer is. Táplálékul szolgálnak: tej, tejeskávé, kétszersült, pirított zsemle, tejbendara, gyumölcsnedvek, almapüré, kompótok, könnyű nem zsíros levesek, borjúvelő, borjúmirigy, csirke, borjúbecsinált, vagdalthús, felfújtak és burgonyapüré.
Második héten
áttérhetünk az ötszöri étkezésre.
Reggeli: tej vagy sodó, köménymag leves, zsemle pirítva;
Tízórai: méz, vaj, pirított zsemle, vagy kétszersült;
Ebéd: leves (nem zsíros), borjúsült, burgonya vagy zöldségpüré, csirkesült, felfújtak, kompót;
Uzsonna: tej, tejeskávé, kétszersült, méz, gyümölcsíz;
Vacsora: vagdalthús, burgonya, zöldségpüré, kompótok.
Harmadik héten
Reggeli: tej, tejeskávé, gyümölcsízek, zsemle, lágytojás;
Tízórai: tejeskávé, zsemle, méz, kompót, nem zsíros sonka;
Ebéd: leves tetszés szerint, borjú vagy csirkesült, zöldfőzelék franciásan, felfújtak , piskóták, könnyű sajtok;
Uzsonna: mint a reggeli;
Vacsora: mint az ebéd.
Negyedik héten
Ha diétahiba nem történt, kiegészíthetjük az étrendet passzírozott füzelékkel, nem rágós marhahússal hallal és cukrászsüteménnyel.
TILOS!!!!! A nagyon zsíros ételek, állott ételek, fűszeres és alkoholos ételek, illetve italok, a kelt és gyúrt tészták, kolbász, töltöttkáposzta, szárazbabfőzelék (passzírozás nélkül ) fogyasztás.
Ötödik héttől
kezdve: lassan, fokozottan rá lehet térni a vegyes étrendre, de ilyenkor is vigyázni kell, hogy túl zsíros ne legyen, se erősen fűszeres ételt ne fogyasszunk. Alkoholos italt ne igyunk semmilyen formában sem! A tömeges főzelékektől ( kel, káposzta, karalábé) óvakodjuk. Ajánlatos ezek helyett a paraj, zöldbab, zöldborsó franciása, vagy angolosan elkészítve. Hideg felvágottaktól, hentesáru figyasztásától óvakodjunk. Az ételeket jól rágjuk meg, Székrekedés esetén igyunk éhgyomorra 1 pohár langyos cukros fizet.
LASSAN EGYÜNK!
Diétalap.hu