Melyek a fő okai a candida széleskörű terjedésének?
Melyek a fő okai a candida széleskörű terjedésének?
- A szélessávú antibiotikumok alkalmazása
- A szintetikus alapú fehérneműk viselése, melyek a bőrlégzést akadályozzák ( a testhez közvetlenül csak a hernyóselyem érhet!)
- A nedves, nyirkos időjárás.
- A váltott szerelmi partnerek révén (tehát nemi úton) is gyorsan terjed.
- A fogamzásgátló tabletták alkalmazása.
- Az u.n. baktériumellenes szappanok, parfümözött piperecikkek, melyek többnyire erőteljesen ingerlik a bőrt és a nyálkahártyákat.
- Az étkezési candidagomba (közönséges élesztő) és más étkezési gombák, pl. a sajtok, az aszalt gyümölcsökön (hibás szárítás és tárolás következtében) elszaporodó fehérpenész is ilyen reakciókat váltanak ki.
- A torokgyulladás, a mitesszerek (ifjúkori) ellen alkalmazott különböző , gyakran erős gyógyszerek.
- Az állati eredet táplálékok (tej, tejtermékek, tojás, hús, állati eredetű zsírok), mivel az állatok hízlalásánál ma már széles körben alkalmaznak antibiotikumokat.
- Bizonyos gyógyszerek, így a cortizon és cortizonszármazékok, hormonok alkalmazása.
- Súlyos, krónikus megbetegedések esetén alkalmazott hibás diéta ( sajnos magyar kórházi gyakorlat!) Ide tartozik a rák, az autoimmun megbetegedések, a cukorbetegség, a sklerozis multiplex, az AIDS, a sokizületi gyulladás (PCP ) stb.
- Nem elhanyagolható tényező a rohanó, kapkodó életmód és a stressz, amikor nincs igazi pihenés, mert soha nincs vége a kötelezettségeknek és feladatoknak. Különösen veszélyes az izgatószerek alkalmazása ( kávé, tea, csokoládé, alkohol, nikotin stb), valamint az, hogy az emberek jelentős része nappalt csinál az éjszakából (szórakozás , tévézés stb.)
- A levegő, a víz és az élelmiszerek egyre fokozottabb (különösen nehézfémekkel) való szennyeződése, valamint a vegyi mérgek. Ezen élelmiszerek különösen magas százalékban tartalmaznak ólmot, kadmiumot, higanyt és más toxikus elemet, ami az ember ipari tevékenysége során kerül a bioszférába.
- A tömegélelmezésben alkalmazott “leszegényített" élelmiszerek, pl. a hamburger,. a pizza , a kóla . Aki így táplálkozik, az különösen érzékennyé válik a Candidiazisra.
Mivel ezen tényezők hatására a szervezetben erőteljesen pusztulnak a hasznos mikroorganizmusok, ezért elhalt szövetek képződnek. A Candida pedig különösen kedveli az elhalt szöveteket. Ezek az u.n. “szaprofiták" a szerves anyagok bomlástermékeiből táplálkoznak. Ezzel egyidőben, a különben veszélytelen Candida gombák a gyógyszerek hatására bizonyos mutációkon esnek át, ami különösen veszélyessé, kórokozóvá teszi őket. Így váltanak ki veszélyes, “IATROGÉN" úton, vagyis orvosi “kezelés" hatására rendkívül súlyos betegségeket. Statisztikai adatok alapján a kórházakban fekvő betegek 54%-a azért került oda, mert valamilyen gyógyszert szedett. Sajnos a valós helyzet ennél sokkal szomorúbb.
Nemzetközi vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a nők átlagosan 80%-ban , míg a férfiak mintegy 50%-ban candidával fertőzöttek. Amennyiben ez fennáll, akkor feltétlenül tenni kell ellene, mert nem véletlen a könyv alcíme. A candidiazist igen könnyen összetévesztik mással, mivel a tünetek hasonlósága sok orvost megtéveszt. Következmény: megkezdődik a “félrekezelés". Az igazi veszélyt talán ez jelenti, mivel az okot meg nem szüntetve gyógyszerezik a “betegséget" más mellékhatásokat is létrehozva ezáltal.
A mai magyarországi gyakorlat szerint mindenkinek ajánlott egy alap imunológiai vizsgálaton átesni, ami megállapítja a szervezetben jelenlévő és már ható candidát.
A Candida -kezelés egyik legfontosabb tényezője a Candida elleni diéta. Ennek alapvető szabályai a következők:
- vagy egyáltalán ne fogyasszunk, vagy legfeljebb kis mennyiségben magas cukortartalmú élelmiszereket.
- Erőteljesen vissza kell fogni az élesztőtartalmú élelmiszereket (kenyér, kalács, sütemények, erjesztett savanyúságok stb) és a cukros gyümölcsleveket. A napi szénhidrátfelvétel ne haladja meg a 100 grammot.
- Le kell mondani az étkezési gombákról is, mivel a betegek gyakran allergiás reakciókat mutatnak a candida rokonaival szemben is. (személyes tapasztalatom alapján kivételt a laskagomba képez, akár nyersen fogyasztva is.)
- Messze kerüljük a fűszereket, ételeceteket ( almaecetet is ) a sajtféléket.
- Messze kerülni kell az égetett és erjesztett szeszes italokat, sört, a bort és a pezsgőt és a tömény szeszeket is."
Egy rövid teszt az öndiagnózishoz:
- Viszket a szeme, vagy az orra?
- Székrekedése van? (minden táplálkozás után székletnek kell lenni, plussz a reggeli ébredés és bemozgás után).
- Puffadás?
- Rosszkedv?
- Emlékezetzavar?
- Viszketési inger a végbél környékén?
- Nyálkahártya gyulladás az orr és a garat régióiban?
- Látási zavarok, problémák a kettőslátás miatt?
- Bőrkiütés?
- Lerakodás a nyelven?
- Allergiás reakciók?
- Élelmiszer allergia?
- Háztartási vegyszerekkel szembeni érzékenység?
- Erős fáradtság?
- Alvászavarok?
Csak nőknél:
- Viszketési inger a szeméremajkakon?
- Erőteljes hüvelyi folyás?
- Gyakori hólyaggyulladás ?
- Gyakori vizelési inger, amiközben a hólyag nem ürül ki teljesen?
- Alhasi görcsök?
A férfiak közül különösen veszélyeztetettek azok, akik:
- Candidafertőzött nővel létesítenek nemi kapcsolatot.
- Azok, akik krónikus prosztatagyulladás (tipikus állati húsfogyasztás miatt fellépő betegség) miatt rendszeres antibiotikumos kezelésben részesülnek.
- Akik munkahelyükön rendszeresen alkalmaznak favédő anyagokat (formaldehid, Lindan, rovarirtó szerek, stb.)
- Azok a férfiak, akik csillapíthatatlan vágyat éreznek a cukor, az alkohol iránt.
- Akik általános fáradtságról,
- Akik csökkent szexuális érdeklődésről panaszkodnak.
- Újra és újra visszatérő panaszuk a hasi puffadás, a székrekedés vagy a hasmenés.
A CANDIDIASIS KEZELÉSE GYÓGYÍTÁSA:
A szisztémás candidiasis, vagyis az egész szervezetet megtámadó gombabetegség esetén alkalmazott és leghatásosabb szer a NYSTATIN.
Candidalap
|