MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Székrekedés gyermekkorban

; A kisgyermekek gyakran szenvednek székrekedéstől

A székrekedés gyermekkorban is igen gyakori panasz. A probléma hátterében testi és lelki okok - bizonyos betegségek, folyadékhiányos, rostszegény táplálkozás, de a székeléstől való szorongás - egyaránt szerepelhetnek. A gyermekkori székrekedés elkerülését illetve megszüntetését elősegíti, ha sok folyadékot és rostban gazdag ételeket adunk gyermekünknek és gondoskodunk arról, hogy eleget mozogjon. Emellett arra is ügyelnünk kell, hogy a szobatisztaságra szoktatás során ne keltsünk bűntudatot, azaz ha eleinte nem sikerül a "bilire-ülés", ne okozzunk a gyermeknek szorongást. A székrekedés egyik fontos kiváltó oka az lehet, ha a gyermek nem iszik elég folyadékot, különösen megfázás, influenza vagy éppen a forró nyári napok idején. Ilyenkor a fokozott izzadás miatt a bél megpróbál minden folyadékot felszívni a székletből, ettől pedig a széklet száraz és kemény, az ürítés pedig fájdalmas lesz. E fájdalomélmény miatt a gyermekben félelem alakulhat ki, így a székrekedés tovább súlyosbodhat.


A szorongás is székrekedést válthat ki. Problémát okozhat, ha a szülők túl sokat - és a gyerek számára is érzékelhetően - aggódnak a széklet elmaradása miatt attól félve, hogy gyermeküknek bélelzáródása vagy bélcsavarodása lesz (holott normális esetben két ürítés között egy-két nap is eltelhet).


Ha a szülők az tapasztalják, hogy a székletürítés rendszeresen fájdalommal jár, a gyermek hasa felpuffad, alsóneműje összepiszkolódik, ha a szorulás visszatérővé válik -, és akár három-négy nap is eltelik két székelés között -, orvoshoz kell fordulni.


A szorulás megelőzésére léteznek természetes módszerek. Itassunk gyermekünkkel napi egy-másfél liter folyadékot: teát, frissen csavart gyümölcs- zöldséglevet vagy tiszta vizet.


A rostban gazdag élelmiszerek fogyasztása ugyancsak segíthet. Iktassunk be az étrendbe minél több nyers élelmet, friss gyümölcsöt, zöldséget - például barackot, dinnyét, szilvát, szőlőt, paprikát, paradicsomot, uborkát vagy hagymát -, mert ezek magas rost- és víztartalmuk miatt könnyen emészthetőek. Ne adjunk viszont túl sok répát, almát vagy banánt, mert ezek inkább fogják a székletet. A teljes kiőrlésű gabonaféléknek, például a barna kenyérnek és a korpával dúsított készítményeknek is magas a rosttartalma. Reggelire kínáljunk gyermekünknek gabonapelyhet, müzlit vagy zabkását, használjunk teljes kiőrlésű lisztet és korpát a sütéshez és a főzéshez.
Mint mindenben a székletürítés szabályozásában is sokat várhatunk a rendszerességtől. Alakítsuk ki a biliztetés vagy WC-re járás meghatározott idejét, például 10-15 perccel reggeli vagy vacsora után. A bélműködés szabályozásában segíthet a rendszeres mozgás is. A szorulásos gyereknek időnként óvatosan masszírozzuk meg a hasát, mert ezáltal mozgásra serkentjük a beleket, s megkönnyítjük az emésztést.


Ha a gyógyszermentes módszerek nem használnak, orvoshoz kell fordulni, aki diétát, beöntést vagy hashajtót, súlyosabb esetben további kivizsgálást javasolhat.
Hashajtó szedése esetén nem mindegy, hogy a széles gyógyszertári kínálatból mit választunk, hiszen a gyermekek szervezete a felnőttekénél jóval érzékenyebb. Vigyáznunk kell például a szennát tartalmazó készítményekkel, mert azok súlyos hasmenést és kiszáradást okozhatnak.


A Boehringer Ingelheim Pharma Guttalax nevű hashajtója - orvosi javaslatra - gyermekeknek is adható. A gyógyszer cseppformátuma miatt könnyen adagolható, emellett hatékony és kíméletes, mivel puhítja a székletet és növeli annak mennyiségét, ugyanakkor nem terheli feleslegesen a szervezetet.


(Forrás: Dr. Domokos Enikő: A Guttalax hashajtó gyermekgyógyászati alkalmazása, Családorvosi Fórum 2003/8.)

A budapesti Heim Pál Gyermekkórház Székürítési zavarokban szenvedő gyerekek számára rendszeresített szakrendelése, a VII. kerület Rottenbiller utca 26. sz. alatt már várja kis pácienseit és szüleiket (időpont-egyeztetés a 352-88-86-os telefonszámon), ám a négyágyas nappali kórház - nővérhiány miatt - még nem "üzemel".