Diétás tanácsok gyomor és nyombélfekélyben Gyomor vagy nyombélfekélyben szenvedőknek a legfontosabb diétás szabály: gyakran enni, de egyszerre mindig keveset. Minél rövidebb ideig legyen üres a gyomor, minél rövidebb ideig érvényesüljön a táplálékok által le nem kötött gyomorsav hatása.
A gyakorlatban az azt jelenti, hogy a fekélybetegek kétóránként kell táplálkoznia. A táplálék kiválasztásakor és a diétás összeállításakor figyelembe kell venni, hogy a folyadékok 10-20 perc alatt elhagyják a gyomrot, tehát savkötő hatásuk csak rövid ideig érvényesül. A szilárd táplálékok közül legtovább a zsiradékok időznek a gyomorban, leghosszabb ideig biztosítva azáltal a savkötő hatást, sőt gátolják, illetve csökkentik a gyomornedvtermelést is. A zsiradékok közül elsősorban a növényi eredetűek fogyaszthatók: Ráma margarin és napraforgóolaj az ételkészítéshez, illetve a margarin hideg étkezésekhez is használható. Az állati eredetű zsiradékok ugyanilyen hatásúak a gyomormozgásokra és a gyomorsav elválasztásra, de egyéb kedvezőtlen hatásuk miatt nem ajánlottak.
A fehérjék (tej, túró, sajtok, tojás húsok húskészítmények, valamint növényi eredetű fehérjék) rövidebb ideig tartózkodnak a gyomorban; addig ugyan erőteljesen lekötik a gyomorsavat, de fokozzák a gyomornedv elválasztást. A fehérjék nélkülözhetetlenek a fiataloknak, a felnőtteknek, az időseknek egyaránt, ezért minden egyes étkezéskor ajánlatos valamilyen fehérjetartalmú táplálékot fogyasztani az előbb említett tények ellenére. A szénhidrátok közül a keményítőt tartalmazók csak rövid ideig maradnak a gyomorban, de igen jó savkötő képességük van, és nem serkentik a savelválasztást sem.
A zöldség-, főzelékfélék, és a gyümölcsök magas rosttartalma elősegíti a székletürítés rendeződését, a székrekedés megszűnését is. Sok fekélybeteg úgy gondolja, hogy rostszegény, pépes diétára van szüksége, de ennek éppen az ellenkezőjére igaz. Rostszegény, pépes étrend átmeneti időre valóban szükséges lehet, ha a tünetmentességből a szokásos őszi-tavaszi időszakba (fájdalmak, vérzés, émelygés, hányás) fordul a beteg állapota.
Az erős fűszerezés, a túlzott sózás, valamint az édességek, a cukor túlzott használata fokozhatja a beteg panaszait, ezért csak az enyhe fűszerek (édes-nemes paprika, koriander, babérlevél, citromhéj-lé, kömény, valamint hagyma), éppen csak annyi jó, hogy ne érezze a beteg sótlannak az ételt, és lehetőleg minél kevesebb cukor legyen az ízesítő. Az alkohol a feketekávé gyomornyálkahártyát izgató hatása közismert, fokozzák a savelválasztást, súlyosbítják a fekélybetegség ismer tüneteit. Különösen károsak a tömény szeszes italok. Nem igaz, hogy a fekélybetegnek jót tesz a savanyú bor. Ellenkezőleg, sem a savanyú bor, sem egyéb szeszes ital nem szerepelhet a diétában.
A diétához javasolt élelmiszerek
Húsok
A sovány, közepesen zsíros sertés, marha, baromfi, halhús, bárány húsa fogyasztható főzve, párolva, egyben sütve. Az étrendben ne javasoltak a rántott húsok, valamint a zsírban pirított húsok (pörkölt stb.)
Húskészítmények
A sovány és félzsíros termékek, sonkák, sonka-szalámi, zalai felvágott, kenőmájas fogyaszthatók, kolbászok csak ízesítésre ajánlottak. A húskonzervek fogyasztása megengedett. A nagyon zsíros, füstölt és sóval tartósított termékek: szalonnák, házi-sonkák, disznósajtok, töpörtyű, füstölt kolbászok és halak fogyasztása nem ajánlott.
Belsőségek
A sertés-, marha-, baromfimáj, szív, tüdő, pirítás nélkül csípős fűszerek nélkül készítve korlátozás nélkül fogyasztható.
Tej és tejtermékek
A tej és a savanyított tejtermékek, amennyiben nem okoznak panaszokat, fogyaszthatók. Túrót és sajtokat önálló ételként fogyaszthat, kivétel: Rokfort, Pálpusztai, Márványsajt, füstölt sajt.
Tojás
A tojás az étrendben önálló ételként, ételek elkészítéséhez segédanyagként egyaránt használható (omlett, tükörtojás, sült tojás, lágy tojás).
Zsiradékok
Az étrendben a zsiradékok felhasználása nem korlátozott, de naponta elfogyasztott mennyiség 6 dkg-nál lehetőleg ne legyen több. Az ajánlott zsiradék: napraforgóolaj, Ráma margarin. Az étrendben a tejszín és a tejföl is fontos, mivel a főzelékek habarására, valamint levesek, mártások dúsítására használhatjuk.
Liszt, búzadara, rizs
Szabadon fogyasztható önálló ételek, valamint segéd-és adalékanyagok formájában az ételek elkészítéséhez. Az ételek sűrítésére a diétás rántást vagy a habarást ajánljuk.
Kenyér és sütőipari termékek, tésztafélék
A szikkadt vagy pirított kenyér és péksütemények, kalácsok fogyasztása nem korlátozott. Az erősen sózott termékek, pl. sóskifli, az étrendben nem ajánlottak. A sok tojással készített, vékonyra nyújtott tésztafélék hússal, tejtermékkel, tojással, zöldségfélékkel ízesítve javasoltak. Az6 édességek és sütemények közül a laza, felvert tészták, piskóta, keksz, p omlós tészták fogyaszthatók.
Burgonya
A zsírban kisütött változat kivételével korlátozás nélkül fogyasztható.
Zöldség és főzelékfélék
A színesfőzelékek, a száraz hüvelyesek kivételével, korlátozás nélkül fogyaszthatók. A főzelékfélék elkészíthetők főzve, párolva, habart, hintett vagy diétás rántással.
Gyümölcsök
A puha érett alma, Alexander körte, vajkörte, őszibarack, sárgabarack, cseresznye, meggy, aprómagú gyümölcsök, (ribizli egres, eper, málna, szőlő) csak panaszmentes időszakban fogyaszthatók, esetleg natúr gyümölcs szűrt leve formájában. Elsősorban a nyers fogyasztása ajánlott, de elkészíthetők főzve, párolva, sütve, gyümölcslevek formájában. Kompótok magas cukortartalmuk miatt csak kis mennyiségben fogyaszthatók.
Fűszerek, ízesítők
Az étrendben nagy mennyiségű só, valamint cukor, cukorka, csokoládé túlzott fogyasztása nem ajánlott. Az ajánlott fűszerek és fűszernövények a következők: petrezselyem, zellerlevél, paradicsompüré, Piros arany, citrom, vanília, faháj, szegfűszeg, kevés eset, édes fűszerpaprika, köménymag, kakukkfű, szerecsendió, borókabogyó, hagymapép, fokhagymapép stb.
Élvezeti cikkek
A tea engedélyezett. A kakaó korlátozás nélkül fogyasztható. Kávét kis mennyiségben is csak orvosi engedéllyel szabad inni. Az alkohol, és az alkoholos italok fogyasztása tilos! Az ásványvizek közül csak az orvos által javasolt fogyasztható, az üdítő italok szénsav és cukor tartalma miatt csak kis mennyiségben ajánlott.
Étrendi javaslat
Reggel: tejeskávé, sonka-szalámi, kifli
Tízórai: gyümölcs
Ebéd: becsinált leves, sajtfelfújt, parajfőzelék
Uzsonna: gyümölcsjoghurt, kétszersült
Vacsora: hideg vagdalt, nyers saláta, kifli, narancslé
Utóvacsora: Trappista sajt, kifli
Reggeli: tea, párizsi, Ráma margarinos zsemle
Tízórai: alma
Ebéd: karfiol krémleves, natúrszelet, burgonyapüré, fejes saláta
Uzsonna: tejeskávé, vajas kalács
Vacsora: tojásomlett, zöldbabfőzelék
Utóvacsora: sonkás kifli
Reggeli: narancsturmix, rongyoskifli
Tízórai: tojáskrém, zsemle, paradicsom vagy gyümölcs
Ebéd: zöldborsóleves, töltött csirke, párolt rizs, céklasaláta
Vacsora. Natúrmáj, tökfőzelék
Utóvacsora: sonka-szalámi, kifli
drinfo
|