MedimiX
 

Keresés a honlapon
 




Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Könnyű- vegyes étrend

Konyhatechnikai utasítások:

Az élelmiszereket úgy kell feldolgozni, hogy az emésztést megkönnyítsük. Minden élelmiszert megszabadítunk a nehezen megemészthető részektől, rostanyagokat, bőrt, magvakat eltávolítjuk. A húsokat és főzelékeket puhára sütve, illetve puhára főzve vagy párolva készítjük. Az ételeket kevés zsiradékkal készítjük el. A húsokat elkészítés előtt célszerű kiveregetni. Enyhén fűszerezzünk. Az étrendet változatosan állítsuk össze. Lassan együnk és minden falatot jól rágjunk meg. Érett, nyers gyümölcs, főtt gyümölcs, és befőttek ajánlhatók.

 Ajánlható ételek

 Levesek: hús, csont, becsinált, tej, zöldség, rántott köményes, zöldborsó, zöldbab, karalábé, zeller, karfiol, burgonya, gomba, passzírozott bab, borsó, lencseleves.

Levesbetétek: pirított zsemlekocka, dara, rizs, finom metélt, tojás

Főzelékek: paraj, sóska, sárgarépa, karalábé, zöldborsó, zöldbab, finomfőzelék, burgonya, tök, karfiol, passzírozott sárgaborsó, száraz bab, lencse.

Köretek: főtt, reszelt tört, zsírban vagy olajban sült köményes, petrezselymes burgonya, burgonyapüré, burgonyakása. Párolt petrezselymes, gombás rizs. Pirított dara, csőtészta, tarhonya, főtt, metélt tészta.

Mártások: gomba, kapor, zöldség, sóska, zeller, alma, cseresznye, egres, birsalma mártás.

Fűszerek: köménymag, zöldpetrezselyem, tárkony, vanília, citromhéj.

Húsok: fiatal állatok húsa: borjú, növendékmarha, sovány sertés, bárány, házinyúl, csirke. Sovány hal. A húsokat kevés zsírban, vagy olajban párolva vagy főzve, vagy sütve gombával, zöldséggel ízesítve készítjük.

Hentesáruk: sovány sonka, virsli, párizsi.

Belsőségek: borjúmáj rántva, vagy natúrszeletek, velő rántva, vagy tojással.

Tészták: vékonyra vágott tojásos, gyúrt tészták kifőzve dióval, mákkal, lekvárral, darával, túróval, darált sovány sonkával, kis adagban, nem mint főétel ehetők. Piskótatészta borsodóval, palacsinta, császármorzsa. Almás, meggyes, túrós lepény. Nem túlzsíros rétesek. Linzertészták, torták.

A lehetőséghez képest egyék érett  nyers, vagy főtt gyümölcsöt (sárga- görögdinnye és sárgabarack kivételével).

Tilos ételek: zsíros húsok, szalonna, házi sonka, kövér baromfi, zsíros halak, fűszeres, füstölt hentesáruk, csontvelő tepertő, zsíros túró, kövér sajt, tejszín. Nehéz, zsírban sült tészták, friss kelt tészták. Át nem tört hüvelyesek, fejes káposzta, öreg karalábé, ecetes savanyúságok, keményre főzött tojásfélék, éretlen nyers gyümölcsök.

A reggelit és a tízórait a következő ételekből állítsa össze: tejeskávé, tej, tea kakaó. Pirított, kenyér, másnapos kenyér, másnapos kalács, zsemle, kifli. Vaj lekvár, méz, sajt, légy tojás, tojásrántotta. Juhtúró, tejföl, tejfölös túró.

Étrendi minta I.

Reggeli: tejeskávé, pirított kenyér, lágy tojás

Tízórai: vajas zsemle

Ebéd: zöldségleves, sertéssült, petrezselymes burgonya, párolt aszalt szilva

Vacsora: parajfőzelék, bundás zsemle, alma

Étrendi minta II.

Reggeli: tea, vajas vagy lekváros zsemle

Tízórai: kenyér, párizsi

Ebéd: zöldborsóleves, diós metélt

Vacsora: becsinált leves daragaluskával, alma.