MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Az allergia kezelése

Az allergia görög eredetű szó, jelentése: más hatás. Ilyenkor a szervezet természetes védekezőrendszere valóban másképp működik: hibásan! Részben kicsúszik az irányítás alól, s zabolátlanná válik...


Ha a tünetek nem egészen egyértelműen rendelhetők hozzá az allergia egy bizonyos formájához, speciális vizsgálati módszerekre van szükség.

Az allergia felkutatása

Vérvizsgálat során, melyhez csak csekély vérmennyiség szükséges, a vérből bizonyos antitesteket próbálnak kimutatni.


Bőrteszt végzésekor a gyanúba került vegyületeket közvetlenül a bőrre juttatják, majd bizonyos idő elteltével megvizsgálják a bőr reakcióját. Allergia esetén pozitív a lelet, ha a bőrfelületen kivörösödés, kisebb duzzanatok, csalángöbök, hólyagocskák figyelhetők meg.

Ezek a vizsgálati eljárások csak azt mutatják ki, hogy a beteg szervezetében bizonyos allergének ellen termelődtek-e antitestek. Ugyanakkor semmit sem mondanak arról, vajon ez az érzékenység allergiás reakciót eredményez-e.

Annak kiderítésére például, hogy egy nátha allergiás eredetű-e, az allergéneket mindenképpen az orrban kell megvizsgálni, vagy a gyomor-bél traktus betegségekor le kell nyelni.

Provokációs teszteknél az allergéneket természetesen csak rendkívül csekély menynyiségben alkalmazzák, nehogy a beteget veszélyeztessék.

A provokációs módszer egy másik formája élelmiszer-allergiák kiderítésekor használatos, és keresődiétának nevezik. Ennek alkalmazásakor kezdetben a beteg egy ideig kizárólag allergénmentes ételeket fogyaszt, majd ezt követően napról napra újabb és újabb ételcsoportokkal "találkozik". Közben folyamatosan figyelik, fellépnek-e nála tünetek és azok mikor jelentkeznek.

FONTOS! Különösen a gyermekek, de felnőttek esetében is lényeges, hogy a keresődiétát következetesen, lehetőleg orvosi felügyelet mellett hajtsák végre!

Vajon mi van benne?

Ha a terapeuta gyógyszerallergiát állapított meg, kiállít egy allergiáslapot. Ezen feltünteti azokat a gyógyszereket, amelyek szedését a betegnek feltétlenül kerülnie kell. Gyakran megad olyan más gyógyszereket, amelyeket az érintett veszély nélkül szedhet.

TIPP: az allergiáslapot a betegnek külön kérés nélkül magával kell vinnie és meg kell mutatnia minden olyan orvosnak és gyógyszerésznek, akikhez a problémáival fordulni szokott!

Nagy problémát jelenthetnek az élelmiszer-allergiák. Képzeljük csak el a tojásfehérje-allergiát! Nem is olyan egyszerű kivédeni, hiszen rengeteg élelmiszer-ipari termék tartalmaz tojást, amit ráadásul nem mindig tüntetnek fel a csomagoláson. A vendéglői ételek elkészítéséhez is használatos. Emellett az élelmiszer-allergiát színezékek, konzerválószerek és adalékanyagok is kiválthatják, s ezeket szintén nem minden esetben tüntetik fel a csomagoláson, így aztán elkerülésük komoly nehézségekbe ütközik.

Változatos gyógymódok

Az allergiás reakciók lezajlásában fontos szerepet játszó hisztaminok hatása antihisztaminikumok segítségével elnyomható. A tünetelfojtás hosszútávon nem kívánatos szövődményekkel jár, ezért ha lehet, kerüljük!

Kortizonkészítményekkel az allergiás reakciók nagyon gyorsan és hatékonyan elfojthatók.

JÓ TUDNI! Tagadhatatlan hátrányuk, hogy a huzamosabb ideig alkalmazott nagyobb dózis jelentős mellékhatásokkal jár. Például: a bőrön megjelenő csíkokkal (striák), holdvilág-arccal, aknékkal, oszteoporózissal.

Hiposzenzibilizálással megkísérelhető a szervezet és a védekezőrendszer fokozott érzékenységének mérséklése. Ez kétféle módszerrel lehetséges. Az egyik esetben a szervezetet folyamatosan növekvő menynyiségű allergénnel látják el, hogy fokozatosan hozzászokjon. Ezt a kezelési módot azonban nem mindig tűri jól az érintett szervezete. A másik lehetőség egy nem specifikus hiposzenzibilizálás, amely nem egy bizonyos allergénhez kötött. Ilyenkor "áthangolásról" van szó. A kombinált készítményekkel kapcsolatos tapasztalatok biztatóak. Hatóanyagaik többek között az Acidum formicicum és a Cuprum metallicum: ezeket homeopátiás injekcióval juttatják a beteg szervezetébe.

További gyógymódot jelenthet például a levegőváltozás. Ha tehetjük, utazzunk tengerpartra, magashegységekbe vagy éppen a sivatagba, mert a klímaváltozás sokat segíthet!

Ugyancsak jótékony hatása lehet a lúgos fürdőknek és a szaunázásnak.

A nem specifikus védekezés növelésével erősíthető a szervezet védekezőrendszere. Mindez történhet homeopátiás kombinált gyógyszerekkel, ilyenek: az Alumen chromicum, az Acidum formicicum, a Gelsemium, a Silicea, a Thuja, a Sulphur vagy a Luffa-cseppek. A kezelés egyidejűleg a bőr-, a nyálkahártya- és a légúti tüneteket is pozitívan befolyásolja. A bőr allergiás reakciója limfatikus vagy Hamamelis kenőccsel gyorsan megszüntethető.

Mindemellett nagyon fontos a sok vitamint és ásványi anyagot tartalmazó, kiegyensúlyozott táplálkozás is. A denaturált élelmiszerek, mint a finomlisztből készült ételek, konzervek, adalékanyagokat tartalmazó készítmények és a cukor kerülendők! Így elérhető, hogy a - sok allergiásra jellemző - felborult bélflóra egyensúlya ismét helyreálljon.

Ugyanakkor a táplálkozási szokások megváltoztatása önmagában gyakran még nem elegendő. Hasznos lehet a béltisztítás is, mely során a káros bélbaktériumok száma csökken, s így lehetővé válik az egészséges bélflóra kialakulása. A máj méregtelenítő funkcióját is támogatjuk ezzel.

Szakszerű segítség…

Ha a rovarméregre vagyunk allergiásak - méh-, darázscsípés -, a háziorvosunktól kérhetünk tanácsot ahhoz, hogy összeállíthassunk egy sürgősségi kisgyógyszertárat. Ezt mindig tartsuk magunknál! Ebben többek között lennie kell adrenalintartalmú spraynek is anafilaktikus sokk esetén fellépő légúti és keringési bántalmak ellen, valamint erős gyógyszereknek, antihisztaminikumoknak, kortizonoknak. Meg kell tanulnunk azt is, hogyan kell önállóan, pánikmentesen cselekednünk sürgős esetben!

LÉNYEGES! Az allergiás asthma bronchiale az olykor-olykor kiegészítésképpen végzett lazítógyakorlatokkal pozitívan befolyásolható.

Tervezzünk, mielőtt szervezünk!

A pollenallergiások helyzete egyáltalán nem irigylésre méltó, ők ugyanis időszakonként valóságos allergénbombának vannak kitéve. Egyetlen nyírfa például akár hatmilliárd pollent is "termelhet". Ezeket aligha kerülhetjük el, hiszen a szél a pollent mindenfelé szétteríti. Akinek lehetősége van ilyenkor magashegységbe vagy egy szigetre elutazni, egy időre megkönnyebbülhet. Nyaralásunk megtervezésekor gondoljunk arra, hogy úti célunknál melyek az őshonos növények, vannak-e ott számunkra problémát okozó növények, s ha igen, mikor van a virágzási idejük! Az idő tájt semmiképpen se utazzunk oda!

Praktikus tippek allergiásoknak

 • Tengerparti nyaralásnál figyeljünk arra, hogy a szél mindig a tenger felől fúj, ami sokszor nem is annyira magától értetődő!
 • A pollenallergiások legyenek óvatosak a kerti és a szobanövényeik vásárlásakor! A nem virágzó levéldísznövények kedvező alternatívát jelentenek.
 • Nedves, hideg időben a pollenszórás csekélyebb.
 • A hajmosást ideális estére időzíteni, mert a napközben rá tapadt allergének eltávolíthatók, és így megakadályozható, hogy a párnáról újra és újra belélegezzük azokat.
 • Az autó szellőzőberendezését csak pollenfilterrel működtessük!
 • Akik allergiások a házipor atkákra, lakásukat úgy rendezzék be, hogy minél kevesebb szőnyegre legyen szükség! Részesítsék előnyben a járólapot, a parkettát!
 • A porszívóra szerelt szűrő megakadályozza a por szükségtelen felkeveredését. Az takarítson a családból, aki nem allergiás!
 • Létezik egy teszt, aminek segítségével ki lehet mutatni az atkák ürüléke, a guanin által okozott terhelés erősségét.
 • A padlófűtés, különösen padlószőnyeggel együtt szintén problémákat okozhat, mert a port a felfelé szálló meleg levegő felkavarja.
 • A matracokat érdemes portaszító huzattal ellátni.
 • Az élelmiszer-allergiások étterem-látogatás során próbáljanak érdeklődni a személyzetnél, hogyan készülnek, s mit tartalmaznak az egyes fogások! Külföldi tartózkodás esetén ajánlatos a szükséges szavakat - élelmiszerek, adalékanyagok stb. - megtanulni

Allergianapló

Amint feltűnő változásokat észlelünk magunkon, jegyezzük fel a dátumot és az éppen aktuális tartózkodási helyünket!

Lehető legpontosabban írjuk fel panaszainkat! Lehetséges, hogy többféle tünet együttesen lép fel, amit szintén fel kell jegyeznünk.

Nagyon fontos, hogy megpróbáljunk emlékezni arra, hogy a panaszok fellépése előtt közvetlenül:

 • szedtünk-e gyógyszert, s ha igen, jegyezzük fel a nevét, adagolását;
 • használtunk-e új szappant vagy krémet, dezodort vagy más kozmetikumot;
 • használtunk-e a takarítás során vegyi anyagokat;
 • kapcsolatba kerültünk-e munkahelyünkön vegyi anyagokkal;
 • gyakoroltunk-e másfajta tevékenységet, melynek során vegyi anyagokkal kellett dolgoznunk

Mindig, mindenhol…

Az allergiás betegnek az első és legfontosabb teendője, hogy lehetőleg kerülje az allergéneket, ne érintkezzék azokkal. Sajnos ez nem mindig megvalósítható, mert bizonyos allergének, mint a pollen, az atkák vagy a penészgombák mindenhol fellelhetőek

Informed