Kóros vérzsírok -életmódi tanácsok Kockázati tényezők
A szívkoszorúér-betegséget előidéző betegségeket és állapotokat kockázati tényezőknek hívjuk. Ezeknek a tényezőknek az összegzése határozza meg, hogy milyen esélyük van arra, hogy koszorúérbetegek legyünk.
A koszorúér-betegség angina súlyos esetben szívinfarktus képében jelentkezhet. Az egyik legfontosabb kockázati tényező a kórós vérzsírszint, ezen belül az emelkedett koleszterinszint is kockázatnövelő hatású. Szakorvosi segítséggel bárki kiszámíthatja, hogy milyen esélye van koszorúér-betegség kifejlődésére. Azt is lemérhetjük, hogy életmódváltással és megfelelő kezeléssel ez a kockázat hogyan csökkenthető.
a.) Kóros vérzsírszint: a koleszterin zsírban oldódó vegyület, a szervezet normális működéséhez nélkülözhetetlen anyag. A legtöbb táplálékban kevés koleszterin van, kivétel a tojássárgája és a máj. Az emberi szervezetben a koleszterint a máj épít fel telített zsírsavakból. Az összes koleszterinszintet a különböző koleszterinfrakciók együttesen adják. Ezek közül az úgynevezett LDL koleszterin káros, az érelmeszesedést fokozó összetevő. A HDL koleszterin, az ún. védő koleszterin pedig előnyös, mert hozzásegít a káros koleszterinrészecskék eltávolításához a váráramlatból. A koleszterin mellett a trigliceridszint emelkedése is elősegíti a szívkoszorúér-betegség kialakulását. Fontos tudnivaló, hogy a táplálkozásban leginkább a telített zsírok korlátozására kell figyelni.
b.) Normális vérzsírszint
Vérzsír összetevő Kívánatos szint
Összes koleszterin 5 mmol/l alatt
LDL koleszterin 3 mmol/l alatt
HDL koleszterin 3 mmol/l alatt
Triglicerid 2 mmol/l alatt
A fenti értékek átlagos kockázatú, egészséges emberekre vonatkoznak. Azoknak, akiknek már kimutatott koszorúé-betegségük, cukorbetegségük van, vagy a kockázatuk egyéb ok miatt emelkedett, a fenti beosztásnál még szigorúbb értékeket írnak elé.
Magyarországon az átlagos koleszterinszint 5.6 mmol/l (minden felnőttre számítva) - ami már kórosan emelkedett érték. Ennek fő oka a telitett zsírokban gazdag étrend. Nagyrészt az magyarázza, hogy miért van hazánkban jóval több szívinfarktus, mint a legtöbb országban.
Mi okozza a kóros vérzsíremelkedést?
A vérzsírok emelkedését okozó tényezők közül legfontosabb a helytelen életmód, nem megfelelő étkezés. Örökletes okok és egyes anyagcsere betegségek, elsősorban a cukorbetegség is magas vérzsírszinthez vezet. A dohányzás, elhízás, a testmozgás hiánya, a túlzott alkoholfogyasztás szintén magas vérzsírszinttel társul.
A táplálékokban a magas telített zsírtartalmú, állati eredetű zsírok vezetnek leginkább kórós koleszterinszinthez. A megemelkedett koleszterin előbb-utóbb lerakódik az erek falában és érszűkületet okoz.
A telítetlen zsírsavak viszont - például a növényi olajok, halak - a kórós koleszterinszint (főleg az LDL koleszterin) csökkenését segítik elő. Ezért kell a táplálkozásban a telítetlen zsírok arányát emelni.
A családban halmozódó koleszterinemelkedés (familiáris hiperkoleszterinémia, FH)
Minden ötszázadik ember ebben a betegségben szenved, ami egyúttal az egyik leggyakoribb örökletes betegség. Jellemzője, hogy egy kóros génváltozás miatt a koleszterin rendkívül magas, 8 és 12 mmol/l közötti, de előfordulhat, hogy 20 mmol/l-t meghaladó érték is. Az ilyen emberek koleszterinszintje már születésüktől kezdve magas. A korai - harmincas, negyvenes életkorban bekövetkező - szívinfarktus veszélye igen magas az FH-ban szenvedők között. A szakorvosi kezelés megindítása ezért nagyon fontos. A családi halmozódás miatt érdemes a 8 mmol/l koleszterinszint feletti betegek közvetlen vérrokonait leszűrni még tünetmentes állapotban is. A szív és egyéb érrendszeri betegségek igen magas kockázata miatt az ilyen betegek kezelése sokszor egyetlen szerrel nem oldható meg, csak kombinált gyógyszeres terápiával.
Tanácsunk tehát:
Ha az ön koleszterinszintje 8 feletti, de a Triglicerid nem magas, gondolkodni kell FH kiszűrésére a családtagokban is! Az idejében megkezdett kezeléssel a betegségmentes élettartam évtizedekkel kitolható.
A betegség kezelése
A vérzsíreltérések kezelésére ma már sok hatékony gyógyszer érhető el hazánkban is. A vérzsírbetegségek nagy része azonban környezeti-életmódi okokra vezethető vissza, ezért még fontosabb az életmódváltás.
Az életmódváltás elemei
- megfelelő táplálkozás
- rendszeres testmozgás
- a túlzott alkoholfogyasztás kerülése
- a dohányzás teljes kerülése
Mennyi mozgás szükséges?
- naponta 30 percig vagy tovább (esetleg 2x15 perc is jó)
- ajánlott a hét minden napján
- közepes intenzitású mozgás
A mozgás nemcsak a vérzsír problémák esetén hasznos, hanem ezen kívül
- csökkenti a halálozást
- csökkenti a vérnyomást
- csökkenti a cukorbetegség kialakulását
- csökkenti a csontritkulás kialakulását
- csökkenti a stresszt és a depressziót
Azok, akik korábban nem mozogtak rendszeresen, kérjék ki orvosuk tanácsát a fokozott mozgás kezdése előtt. Az edzettségi állapottól függetlenül mindenkinek ajánlatos az első hetekben enyhébben növelni a terhelést és csak hosszabb idő alatt fokozatosan növelni a tempót.
A vérzsíreltérések és a szívbetegségek kivédésére jobb az olyan mozgás, amely az izmok megnyúlásával-rövidülésével jár, mint pl. az erős séta, kocogás, úszás. Hasonlóképpen jó a biciklizés, a táncolás. Nem tanácsoljuk viszont az izmok fokozott feszülésével járó mozgásokat, mint pl. a súlyemelést.
A napi életritmus részét is képezheti a testmozgás. Autónkkal parkoljunk le távolabb, a buszról szálljunk le 1-2 megállóval korábban és a maradék távot tegyük meg gyalog. Munkahelyünkön, otthonunkban lépcsőzzünk többet, ha tehetjük. Használjuk a kerékpárt többet.
Étrendi tanácsok
Alacsony zsírtartalmú, rostokban gazdag étrend segít a koleszterinszintet csökkenteni. Elsősorban az állati zsiradékok a veszélyesek, a magas telített zsírtartalmú élelmiszerek. Az étkezésben a mértékletesség a fő szabály, különösen az alkoholfogyasztásban. Egy-egy nap 1 pohár bornál ne fogyasszon többet. A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mindenképpen kerülendő!
Olajok és zsiradékok
A táplálékban három fajta zsiradék található: telített, telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak. A telített zsírsavak erősen emelik a koleszterinszintet.
Vannak kifejezetten egészséges zsírok is: ilyenek az olajos halakban található omega-3 zsírsavak vagy az olívaolaj.
Az omega -3 zsírsavak felvételének jobb módja a hetenkénti halfogyasztás. Abban az esetben, ha ez nem oldható meg, segíthet omega-3 halolajtartalmú kapszulák szedése is.
Amit ajánlunk: zöldség, gyümölcs, rostos anyagok.
Nem tudjuk pontosan, hogy milyen módon csökkenti a friss zöldség és gyümölcs a szív és érrendszeri kockázatot. Leginkább az antioxidánsok védő szerepét töltik be. Mindenesetre természetes formájában elfogyasztott gyümölcs és zöldség védő szerepe bizonyított, ezzel ellentétben a vitamintablettáknak nem igazolódott ilyen hatása.
Gyógyszeres kezelés
A lipidcsökkentő kezelés megindítása nagy szakértelmet igénylő orvosi feladat, ahol fel kell mérni a beteg többi kockázati tényezőjének súlyát, illetve figyelembe kell venni meglévő egyéb betegségeit. Ezért tanácsos szakorvos (lipidológus, kardiológus, esetleg belgyógyász) véleményét kikérni.
Drinfo
|